Ingevroren Ijsvogel

Geplaatst op vrijdag 04 januari 2019 @ 20:01 , 280 keer bekeken

De ingevroren ijsvogel van scholier Christoph gaat naar het museum. De foto die de dertienjarige Christoph van de ingevroren vogel nam, ging de hele wereld over.

De ingevroren ijsvogel. © tr beeld

Edwin Kreulen – 20 augustus 2018

Wie vanaf overmorgen het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam bezoekt, zal met de hitte van de afgelopen weken in het achterhoofd wellicht een beetje vreemd opkijken. 

Daar is de ‘IJsvogel’ te zien, een vogel in een ijsblok die in een vitrine met een temperatuur van min twintig graden in de oorspronkelijke staat wordt gehouden. Het beeld dat in Rotterdam te zien was, ging vijf maanden geleden de hele wereld over.

Scholier Christoph van Ingen werd in maart door zijn zus gewaarschuwd dat in de sloot in hun woonplaats Oostzaan een vogel was ingevroren in het ijs. Het bleek te gaan om een ijsvogel, die waarschijnlijk door het winterweer verzwakt het leven liet voordat de sloot dichtvroor. De dertienjarige nam een foto, die onder meer de Engelse krant Daily Mail zou halen. Het museum toonde al snel interesse en vervoerde het hele stuk ijs, inclusief de vogel, naar Rotterdam. Het past heel goed in de tentoonstelling ‘Dode dieren met een verhaal’ die het Natuurhistorisch in de planning had staan.

Het is misschien wel slim er tijdig bij te zijn. En niet alleen omdat het museum op de openingsdag er speciaal ‘ijsvogel-ijs’ bij laat serveren voor bezoekers. Conservator Bram Langeveld kan namelijk niet zeggen hoe lang de tentoonstelling zal duren. Hij verwacht dat het ijs uiteindelijk ‘brosser en doffer’ zal worden. Als dat te ver gaat, wordt de ijsvogel ontdooid en opgezet.

www.trouw.nl


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: